Historiaa

Vilniemen kylä oli 1900-luvulla kuten kylät yleensä Vehkalahdella: perheet olivat suuria ja talot pieniä. Melkein jokaisessa talossa oli lehmä ja sika. Jos talossa oli kaksi sikaa, toinen myytiin torilla. Perunaa kasvatettiin omiin tarpeisiin. Kalastus oli tärkeä tulonlähde. Saaliit vietiin kottikärryillä Kylänlahdelta Vasteeniin ja sieltä soutamalla Lepikönrantaan ja siitä edelleen torille. 

Kansakoulu päätettiin perustaa Vilniemelle vuonna 1896 yhteistyössä Vilniemen kylän ja Ristiniemen sahan sekä lasitehtaan omistajan Ahlqvistin kanssa. Alkujaan koulu oli Vilniemen ja Ristiniemen kylien yhteinen opinahjo, myöhemmin Rakilan ja Mäntlahden oppilaat kuljetettiin myös Vilniemelle aina vuoden 2012 loppuun asti. Silloin koululla todettiin niin pahoja sisäilmaongelmia, että kaupunki päätti sulkea koulun. 

Ensimmäinen kauppa Vilniemellä oli ruoka- ja sekatavarakauppa S. Riihijärvi, joka perustettiin Jaakkolan talon aittaan vuonna 1925. Kauppa lopetti toimintansa talvisodan alettua 1939. Juho Karhinen perusti sekatavarakaupan vuonna 1929, jota jatkoi Kymenlaakson Osuusliike Kotkasta aina vuoteen 1942, jolloin siitä tuli Osuusliike Valli. Vallin kauppa toimi Vilniemellä vuoteen 1981. Osuuskauppa Ympyrän sekatavarakauppa perustettiin vuonna 1935 ja se jatkoi aina 1990-luvulle asti. Siitä lähtien kauppa toimi Vilniemen kyläkaupan nimellä aina vuoteen 2001, jolloin Suomen siirtyminen yhteisvaluutta euroon lopetti myös monen pienen kaupan toiminnan. 

Kylän urheiluseura perustettiin 10.8.1913 silloisella urheilukentällä ja nimeksi tuli Voimistelu- ja urheiluseura Vilniemen Yritys ry. Nykyään seura on kuntourheilua ja liikuntaa harrastava urheiluseura. 

Nykyiselle paikalleen Vilniemen Yrityksen Urheilutalo rakennettiin talkoilla ensimmäisen kerran 1950-luvun lopulla. Tontti taloa varten oli saatu lahjoituksena Gunilla Cleveltä, samalle kahden hehtaarin tontille mahtui myös urheilukenttä. Kentästä tosin jouduttin luopumaan uuden tien takia. 

Urheilutalolla oli tulipalo marraskuussa 1989 ja kylän väki rakensi taas talkoilla uuden Urheilutalon vuonna 1990. 

Vilniemi on kuuluisa Joulutapahtumastaan, joka on saanut alkunsa 1960-luvun vaihteessa, kun Oiva Silvo, Niilo Riihijärvi ja Helge Huuho kutsuivat kyläkoulun lapset synkkään kuusimetsään Liukooskalliolle tapaamaan joulupukkia. Siitä lähtien on perinne jatkunut ja järjestänä ovat kylän eri seurat, pääjärjestäjänä urheiluseura. 

Vilniemen Marttayhdistys on perustettu 1900-luvun alussa ja järjesti mm. Kursseja ja retkiä ennen lopettamistaan 2019. 

Vilniemen Metsästysyhdistys ry on perustettu 27.05.1956. Seuran kesämökki ja rantasauna valmistui vuonna 1990 kaupungin vuokramaalle Majasaareen. Seuran suurimpia tapahtumia on vuosittainen hirvijahti, johon osallistuu edelleen n. 60 jäsentä. 

Kalastuskuntia on kylässä useita: Yhteiset kalastuskunnat, Muurin kalastuskunta, Silvon kalastuskunta, Silvon kalastuskunta sekä Kartanon kalastuskunta. 

Haminan ja Virolahden välille rakennettiin siirtoviemäri- ja vesijohtoputkisto kulkemaan Vilniemen kylänkautta vuosina 2000-2002. Vesiosuuskunta Vilniemen Vesi ry perustettiin vuonna 2003. 

Teksti: Veikko Lahtela

Alkuun

Vilniemivalssi


Rannalla kauniin lahden,
pienoinen kylä suojassa sen.
Ei vieras tään kauneutta tunne,
vaan meille se kaikkein rakkahin on.

Tääll’ taattomme merta on kyntäneet,
pelloiksi rannat nää raivanneet.
Yli myrskyjen, aaltojen pauhaavain,
ahdin anteja täällä on narrailleet.

Vilniemen lahdet ja rannat sen
kauniina aina kangastelee.
En niitä unhoittaa koskaan mä vois
vaikka kulkisi tieni kauaksi pois.

Muistot nuo ajan menneen
tuo askeleet rannoille lapsuuden.
Ei tuiverrus myrskysään tunnu,
se muistoja tuoden lauluna soi.

Niin kirkkaana meri tääll’ kimmeltää,
hohtaapi hanget talvisen sään.
Kuin kaunista unta tää kaikki ois’
vieläkö kaipaat sä täältä pois?
Vilniemen lahdet…

Tääll’ aavat Pitkäthiekat,
aurinkorannat kotoiset on.
Sorsat nuo lahdella soutaa,
kaisloissa tuulen sävelete soi.

Morsiussaari helmenä on
viittana monen veenkulkijan.
Suojan poikamat sen meille tarjoaa,
puuhatess’ meren, tai tyyntä jos ois.
Vilniemen lahdet…

Tekijät: Erkki Virtanen & Yrjö Kallio